AccueilMes livresAjouter des livres
Découvrir
LivresAuteursLecteursCritiquesCitationsListesQuizGroupesQuestionsPrix BabelioRencontresLe Carnet
Editura Ion Creangă (01/01/1976)
5/5   1 notes
Résumé :
"Putini scriitori au dovedit verva umoristica si spontaneitatea inteligenta a glumei, ca I.L. Caragiale si Anton Bacalbasa. Asa se explica colaborarea lor indelungata, angajarea comuna in redactarea uneia dintre cele mai spirituale reviste, "Moftul roman". Tudor Arghezi scria candva ca Anton Bacalbasa” a sleit genul umoristic al categoriei in cateva numere din revista Mos Teaca...”. Este adevarat ca, exceptand autorul "Momentelor", cu greu isi gaseste rival in genul... >Voir plus
Acheter ce livre sur
Fnac
Amazon
Decitre
Cultura
Rakuten
Que lire après Moș Teacă și alte schițeVoir plus
Critiques, Analyses et Avis (1) Ajouter une critique
Au collège en Roumanie nous avons pris beaucoup de plaisir avec ces nouvelles satiriques sur l'armée et ses valeurs. Je viens de découvrir que la version pour écoliers est censurée (et pas qu'un peu). J'espère revenir un jour sur la truculence de ce "père fourreau". George Calinescu pense que ces courts récits sont inspirés du Colonel Ramollot de Charles Leroy, ce qui me paraît discutable.
Commenter  J’apprécie          130

Citations et extraits (1) Ajouter une citation
— Parcă mie-mi trebuie cărți de astea! Parcă Mihai Viteazu știa artmetică!
Și cărțile rămâneau cu foile netăiete, iar Tecuță rămânea repetent. La doisprezece ani, el ajunsese de-abia în clasa a doua primară, de unde a fost dat afară îndată ce guvernul pe care-l sprijinea domnul Teacă a căzut în opoziție.
De aici încolo începe viața aventuroasă a lui Tecuță. Șase ani de-a rândul a trăit pe lume fără să facă nimica bun. Dimineața pleca de acasă și se ducea să vadă soldații făcând instrucție, la amiază se întorcea, și apoi iar pleca, spre a se întoarce tocmai seara. Și nu era schimbare de gardă, nu era paradă, nu era retragere cu torțe la care adolescentul Tecuță să nu ia parte. Îl vedeai mergând pe lângă trupă, în pas reglementar, sorbind cu ochii pe sergentul-major — idealul lui.
Commenter  J’apprécie          50

autres livres classés : roumanieVoir plus
Acheter ce livre sur
Fnac
Amazon
Decitre
Cultura
Rakuten

Lecteurs (1) Voir plus




{* *}